aanduiding van de oostelijke kustlanden van de middellandse zee tot eufraat en nijl, De landen die grenzen aan de oostkust van de Middellandse Zee, van noord naar zuid, en zich uitstrekken tot aan de rivieren de Eufraat en de Nijl zijn:
- Turkije: Het zuidoostelijke deel van Turkije grenst aan de Middellandse Zee. De belangrijkste havensteden zijn Iskenderun en Antalya.
- Syrië: Syrië heeft een lange kustlijn aan de Middellandse Zee met belangrijke havensteden zoals Latakia en Tartous.
- Libanon: Libanon is een klein land met een smalle kuststrook aan de Middellandse Zee. De hoofdstad Beiroet is een belangrijk centrum voor handel en financiën.
- Israël: Israël heeft een lange kustlijn aan de Middellandse Zee met belangrijke havensteden zoals Tel Aviv en Haifa.
- Palestina: Palestina heeft een kleine kuststrook aan de Middellandse Zee met de stad Gaza als belangrijkste havenstad.
- Egypte: Egypte grenst in het noorden aan de Middellandse Zee. De belangrijkste havensteden zijn Alexandrië en Port Said.
Naast deze landen grenzen ook Jordanië en Irak aan de Eufraat, en Soedan aan de Nijl.
Het is belangrijk om op te merken dat de politieke grenzen in deze regio in de loop der geschiedenis vaak gewijzigd zijn. De hierboven genoemde landen vertegenwoordigen de huidige politieke situatie.
De gebieden langs de oostelijke kust van de Middellandse Zee, de Eufraat en de Nijl hebben een rijke en gevarieerde geschiedenis. De regio was ooit de thuisbasis van machtige empires, zoals het Egyptische Rijk, het Assyrische Rijk en het Ottomaanse Rijk. Het is ook een belangrijk centrum voor religie, met belangrijke heilige sites voor het christendom,