Chinese “zeedierensaus” ook al bevat ze er geen (6) letters, Het juiste antwoord is “hoisin”

Chinese "zeedierensaus" ook al bevat ze er geen (6) letters
Chinese “zeedierensaus” ook al bevat ze er geen (6) letters

hoisin

Hoisin-saus is een dikke, geurige saus die veel gebruikt wordt in de Chinese keuken als glazuur voor vlees, een toevoeging aan roerbakgerechten of als dipsaus. Hier volgt een uitgebreide beschrijving en achtergrond van hoisin-saus:

Oorsprong en Betekenis

De naam “hoisin” komt van het Kantonees-Chinese woord “海鮮” (hoi^2 sin^1), wat “zeevruchten” betekent. Interessant genoeg bevat hoisin-saus zelf geen zeevruchten, ondanks de naam. De saus werd oorspronkelijk geassocieerd met gerechten met zeevruchten, vandaar de naam.

Ingrediënten

De exacte ingrediënten kunnen variëren afhankelijk van de producent, maar de basiscomponenten van traditionele hoisin-saus zijn:

 • Gefermenteerde sojabonen
 • Knoflook
 • Azijn
 • Suiker
 • Rode chilipeper
 • Sesamzaadjes
 • Specerijen

Soms worden ook andere ingrediënten zoals vijfkruidenpoeder en zoete aardappelen toegevoegd om de saus extra smaak en textuur te geven.

Smaakprofiel

Hoisin-saus heeft een complexe smaak die een balans biedt tussen zoet, zout en umami. De gefermenteerde sojabonen geven de saus een diepe, hartige smaak, terwijl de suiker en azijn een zoete en licht zure toets toevoegen. Chilipepers geven een subtiele pittigheid die niet overheersend is.

Gebruik in Gerechten

Hoisin-saus is zeer veelzijdig en wordt in veel Chinese gerechten gebruikt:

 1. Glazuur voor Vlees: Een van de bekendste toepassingen is als glazuur voor vlees, zoals bij Pekingeend, waar de saus een rijke, kleverige laag op het vlees vormt.
 2. Dipsaus: Het wordt vaak gebruikt als dipsaus, bijvoorbeeld bij gegrild vlees of als begeleider van Chinese pannenkoeken.
 3. Roerbakgerechten: Hoisin-saus wordt toegevoegd aan roerbakgerechten om een diepte van smaak en een mooie glans aan het gerecht te geven.
 4. Marinades: Het kan worden gebruikt als een marinade voor vlees en tofu, waardoor de ingrediënten een zoete en hartige smaak krijgen.
 5. Noedelgerechten: Hoisin-saus wordt soms toegevoegd aan noedelgerechten, zoals chow mein, om extra smaak toe te voegen.

Vergelijking met Andere Sauzen

Hoewel hoisin-saus soms wordt vergeleken met barbecuesaus vanwege zijn zoete en hartige profiel, heeft het unieke ingrediënten zoals gefermenteerde sojabonen die het een onderscheidende Aziatische smaak geven. Het wordt ook vaak verward met sojasaus, maar hoisin is dikker, zoeter en meer geconcentreerd in smaak.

Productie en Variaties

Er zijn verschillende merken en variaties van hoisin-saus beschikbaar op de markt. Sommige merken voegen extra ingrediënten toe zoals pruimen, pruimensaus of zelfs pinda’s om de smaak te verrijken. Thuisbereide versies van hoisin-saus kunnen ook worden gemaakt met behulp van basisingrediënten zoals sojasaus, pindakaas, honing en azijn.

Traditionele en Moderne Toepassingen

Traditioneel werd hoisin-saus voornamelijk in de Chinese keuken gebruikt, maar tegenwoordig is het populair in verschillende Aziatische fusion-keukens en wordt het wereldwijd erkend en gebruikt. Het wordt vaak aangetroffen in Chinese restaurants buiten China en is ook een hoofdbestanddeel in Aziatische supermarkten.

Conclusie

Hoisin-saus is een essentieel ingrediënt in de Chinese keuken, gewaardeerd om zijn rijke, zoete en hartige smaak. Het biedt veelzijdigheid in het koken en draagt bij aan de complexiteit en diepte van veel traditionele en moderne gerechten. Hoewel het geen zeevruchten bevat, zoals de naam doet vermoeden, is het een waardevolle toevoeging aan een breed scala aan culinaire toepassingen.

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *